Actieve Whatsappgroepen en politie leren samen op te trekken

vrijdag 26 mei 2017

Kootwijkerbroek - “In het begin dacht ik weleens: waar gaat dit heen? Een overmacht aan burgers met auto’s die verdachten aanhouden en soms een helikopter inzetten…” Teamchef Harrie Wilbrink (politieteam Veluwe Vallei Noord) vertelt openlijk over de eerste twijfels die hij had bij de actieve Whatsappgroep in Kootwijkerbroek. Hiermee gaf hij een interessante inkijk vanuit de politie tijdens een bijeenkomst op dinsdagavond 23 mei. Wijkagenten, gemeenten, het Openbaar Ministerie, leden van whatsappgroepen en onderzoekers gingen met elkaar in gesprek. Het gezamenlijke doel: leren om zo goed mogelijk met elkaar samen werken om de veiligheid verder te vergroten.

De groep in Kootwijkerbroek  was dit jaar meerdere keren in het nieuws. Volgens media zou het gaan om een ‘knokploeg’ die ‘de politie niet nodig heeft’. Niets is echter minder waar. De afgelopen jaren heeft de wijkagent van Kootwijkerbroek intensief contact opgebouwd met de groep. De groep stond aanvankelijk sceptisch tegenover de samenwerking met de politie, “Ik zal maar heel eerlijk zijn, 95% van onze groep had twee jaar geleden niks met de politie,” zegt de coördinator van de Whatsappgroep in Kootwijkerbroek. Hij vertegenwoordigt een groep van vijftig inwoners van het dorp die zich inzetten voor veiligheid.

Maar er is veel veranderd. Het beeld van een ‘knokploeg’ stuit de lokale politiechef dan ook tegen de borst. “Ik ben juist blij hoe we nu samenwerken. Dit is geen groep die met geweld regeert in het dorp, het is een actieve Whatsappgroep waarmee we veel resultaten boeken. En ze houden zich aan regels en afspraken.” Dat die samenwerking op het platteland veel voordelen heeft blijkt wel. “Wij zijn met twee minuten ter plaatse, dat gaat de politie nooit redden. Maar uiteindelijk heb je wel de politie nodig als er een verdachte is,” vertelt de coördinator van de Whatsappgroep. “Eerst dachten we nog wel eens dat we het zonder de politie konden, maar we snappen nu precies waar we elkaar nodig hebben. Die 95% die niks met de politie had, wil nu juist samen optrekken.”

 

Ook burgemeester Van Dijk van de gemeente Barneveld is enthousiast over de groep. “Op het platteland heeft de politie oren en ogen nodig. Zelfs al zou er tien procent politie bijkomen, dan geeft dat niet de garantie dat er geen criminaliteit meer voorkomt op het platteland. En ook dan is de politie niet binnen twee minuten in Kootwijkerbroek,” zegt hij. “Ik ben ervan overtuigd dat veiligheid iets van ons allemaal is, we moéten wel samen optrekken op het platteland!”

In Kootwijkerbroek werken de afspraken goed. “Mensen bellen eerst de politie, dan ons,” zegt de coördinator van de Whatsappgroep. “En als wij besluiten dat we ergens op af gaan bellen we meteen ook met de politie. Zo weten we goed van elkaar wat we doen.” De inwoners van het dorp hebben al verschillende keren geholpen bij het terugvinden van vermiste personen en wisten meerdere verdachten aan te houden.

De bijeenkomst in Kootwijkerbroek werd dinsdagavond georganiseerd door de politie. Omdat er steeds meer buurtpreventiegroepen komen wilden wijkagenten leren hoe ze beter kunnen samenwerken met dit soort initiatieven en hoe de verschillende partijen onderling optimaal met elkaar kunnen communiceren. De ervaringen worden ook verder gedeeld binnen de politie. Lees hier welke afspraken politiemensen met Whatsappgroepen maken. 

bron: politie.nl | Categorie: verkeersdelict


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Barneveld | 112 alarmeringen Barneveld | Goedkoop Tanken in Barneveld | Supermarkten in Barneveld | Weerbericht Barneveld